9 i 10 listopada odbyła się pierwsza edycja kursu podstawowej wiedzy winiarskiej – szkolenia teoretycznego, degustacji win i warsztatów łączenia win z jedzeniem.

Tym razem spotkaliśmy się w Warszawie. Pierwsza część miała miejsce w sali degustacyjnej naszego sklepu przy ulicy Wierzbowej 3. Część druga odbyła się w Tapas Barze Carmona, przy ulicy Chodkiewicza. Podczas dwóch dni mieliśmy okazję dyskutować na tematy związane z uprawą winorośli, produkcją wina i degustacją. Oczywiście ważną częścią szkolenia była praktyka. Spróbowaliśmy 20 różnych win. Ćwiczyliśmy zmysł węchu rozpoznając aromaty występujące w różnych typach wina.

degustacja białego wina

Drugi dzień przebiegł pod znakiem łączenia wina z jedzeniem. Próbowaliśmy 7 różnych win ze specjalnie przygotowanymi w tym celu potrawami. Była między innymi obatza – bawarski mus z sera camembert – podawana do cavy od Martí Serdà. Nowozelandzkie sauvignon blanc zostało połączone z grillowanymi pieczarkami marynowanymi z octem sherry, chilli i czosnkiem. Do beczkowego chardonnay z argentyńskiej Mendozy serwowano warzywa na parze ze śliwkowym aioli. Dwa pierwsze czerwone wina były próbowane z mięsem: pinot noir z Burgundii z polędwiczką wieprzową na grzance z papryką piquillo. Argentyński malbec z carpaccio ze steka bavette w argentyńskim sosie chimichurri. Była też reserva z Rioja z serem iberico z czosnkiem i estragonem. Zwieńczeniem degustacji był deser: słodkie wino z Doliny Loary, z apelacji Bonnezeaux. Próbowano z nim crema catalana.

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za przybycie i aktywny udział w kursie! Kolejną edycję przewidujemy w styczniu 2013 roku. Jesteśmy także w trakcie opracowywania kursu dla zaawansowanych winomanów.

Jan Czyż
zdjęcia: Magda Trebert (www.believeincolors.com)