Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
Sauvignon blanc to marka sama w sobie. Pewniak na stole każdego wielbiciela wina, ale i sprawdzony wybór dla początkujących winopijców.
Mnogość stylów szczepu sauvignon blanc
Winogrona sauvignon blanc uprawia się na całym świecie. Szczep jest stosunkowo plenny i wytrzymały, co tłumaczy jego popularność wśród producentów wina. Uprawa sauvignon blanc zajmuje wysokie miejsce nie tylko wśród szczepów białych, ale i wśród wszystkich odmian winorośli (8 miejsce na świecie). Sauvignon blanc pochodzi prawdopodobnie z Doliny Loary, chociaż niektórzy uznają za jego matecznik region Bordeaux.
Nowa Zelandia – królestwo szczepu sauvignon blanc?
Największą sławą bez wątpienia mogą pochwalić się nowozelandzkie wina z sauvignon blanc. Białe wino produkowane na wyspie południowej, a dokładnie w Marlborough to istna bomba aromatyczna. Nowozelandzkie sauvignon blanc kusi aromatami owoców tropikalnych, agrestu, trawy czy cytrusów. Za unikatowy aromat sauvignon blanc odpowiedzialne są pirazyny. Związki te wzbogacają wino o nuty liści czarnej porzeczki, trawy czy zielonej papryki. Wina sauvignon blanc z tej odległej krainy już w XX wieku zyskały popularność i na stałe wpisały się w atlas świata win. Owoce zwane są tu potocznie Savvy. Chociaż może wydawać się to nieco dziwne, nowozelandzkie sauvignon blanc oprócz nut owocowych potrafi również zaskoczyć dość kontrowersyjnymi aromatami. W kieliszku nierzadko możemy odnaleźć zapach szparagów, papryki czy nawet kociego moczu.
Sauvignon blanc w klasycznym wcieleniu
Europa jest nie mniej ważnym regionem produkcji sauvignon blanc. W poszukiwaniu najbardziej klasycznego stylu sauvignon blanc jedziemy do zachodniej części kontynentu. We Francji, sauvignon blanc, to trzeci najważniejszy pod względem wielkości upraw biały szczep. Najlepsze białe wina z tej odmiany powstają w Dolinie Loary. Tutaj na pierwszy plan wychodzi kwasowość sauvignon blanc, charakterystyczna dla takich apelacji jak Sancerre czy Pouilly-Fumé. Sauvignon blanc z tego regionu wyjątkowości dodaje gliniasto-wapienne podłoże, bogate w minerały, cechujące się ponadto dużą zawartością krzemienia. Wina wytrawne odznaczają się tu mineralną głębią i cytrusową świeżością, bezapelacyjnie wyrażają specyfikę terroir. Tutejsze wytrawne wina podbiły serca tysięcy sommelierów i zdobywają medale na najlepszych konkursach. Czy równie dobrze smakuje sauvignon blanc w interpretacji Włochów? Włoskie wina z sauvignon blanc nie mają się czego wstydzić i śmiało mogą konkurować z francuskimi klasykami. Z produkcji sauvignon blanc, najbardziej cenionych przez znawców, słyną chłodne, słoneczne, subalpejskie stoki Górnej Adygi i Friuli. Produkuje się tam głównie jednoodmianowe wina z sauvignon blanc, ale też nie brakuje kupaży z rodzimymi odmianami, takimi jak chociażby friulano. W Hiszpanii z kolei sauvignon blanc króluje w apelacji Rueda DO, łączone z rdzennym verdejo. Gdy myślimy sauvignon blanc, nie możemy pominąć regionu Bordeaux. Szczep ten występuje najczęściej w towarzystwie sémillon. Tamtejsze wina potrafią różnić się znacząco stylem: od lekkich, codziennych, gdzie dominuje odmiana sauvignon blanc (apelacje Bordeaux i Entre-Deux-Mers), po zdecydowanie cięższe wina z Graves czy Pessac-Léognan. Aby w pełni docenić walory wina z tej szerokości geograficznej należy podawać je odpowiednio schłodzone, najlepiej w towarzystwie owoców morza. Temperatura podawania nie powinna przekraczać 10-12˚C.
Sauvignon blanc na słodko
Sauvignon blanc odgrywa także znaczącą rolę w apelacji Sauternes, znanej z genialnych win słodkich, powstających z gron porażonych szlachetną pleśnią, podobnie jak tokaj czy niemieckie trockenbeerenauslese. Te świetnie sprawdzą się nie tylko w towarzystwie deserów, ale również serów pleśniowych czy kontrowersyjnego foie gras. Temperatura podawania tego rodzaju sauvignon blanc nie powinna przekraczać 8-10˚C.
Sauvignon (Fumé) blanc
Owoce sauvignon blanc dojrzewają stosunkowo wcześnie, dlatego zdecydowanie nie lubią ciepłego klimatu. Z tego powodu w ciepłych regionach jak RPA, Australia, czy Kalifornia sauvignon blanc uprawiane jest na wyższych wysokościach lub blisko Oceanu. W celu poznania jednego ze zdecydowanie cięższych wcieleń sauvignon blanc udać się musimy do najsłynniejszego regionu winiarskiego USA – Kalifornii. Gros kalifornijskich sauvignon blanc wpisało się w klasykę świata win. W Kalifornii wino produkowane z tego szczepu znane jest pod nazwą fumé blanc, nawiązującą do francuskiego Pouilly-Fumé. Określenia fumé blanc po raz pierwszy użył Robert Mondavi w 1968 roku. Mondavi przedstawił kompletnie inny charakter wina z sauvignon blanc. Mimo że szczep ten zazwyczaj daje orzeźwiające białe wino, w przypadku sauvignon blanc dojrzewającego w beczce aromat wina, oprócz owoców, kusi słodką wanilią, znajdziemy tu także nuty dymu i drewna.