Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
Pikantne dania mają to do siebie, że potrafią zdominować. Ale nie tym razem!
Poznaj przepisy na pikantne dania, które przygotowała nasza Urszula Ożarowska z BARaWINO Warszawa. Szybkie, a jakie przyjemne, w dodatku wykonasz je samodzielne w domu. Czego chcieć więcej? Wina, ale o to także zadbaliśmy.
TORTILLA + WINO EQUUS RIESLING EXTRA DRY
Składniki:
50 g serka śmietankowego
2 jajka
Harissa, 2 łyżki ajvaru
3 łyżki oleju
łyżeczka oliwy
1/2 małej cukinii
4 placki tortilli
tymianek, szczypiorek
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 200 st. Wymieszaj serek śmietankowy z ajvarem i jajkami, dopraw do smaku harissą i solą.
Placki tortilli posmaruj z obu stron olejem. Każdy z placków włóż do foremki do zapiekania, wypełnij masą serową, przykryj cienkimi plasterkami cukinii, skrop oliwą, posypać ziołami. Piecz 20 minut.
Do tej potrawy idealnie komponować się będzie król białych odmian winorośli – riesling. My dobraliśmy polskie wino musujące, z winnicy Equus, które wzbogaci doznania o nuty dojrzałych cytrusów, zielonego jabłka, gruszki i moreli.
Sprawdziliśmy to :)
HAMSHUKA + WINO CHIMERA SYRAH ORIENTE 2019
Składniki:
humus około 300 g
2 łyżki sezamu
cebula, 2 ząbki czosnku
oliwa
400g jagnięciny (wołowiny) mielonej
łyżka koncentratu pomidorowego
papryka słodka
płatki chili
kumin
100 ml bulionu
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Upraż sezam na patelni. Pokrój drobno cebulę i czosnek. Rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć cebulę, mięso mielone i czosnek, osól, dodaj koncentrat, łyżkę słodkiej papryki, płatki chili, kumin. Smaż około 2 minut. Dolej bulion, smaż kolejne 2 minuty, mięso powinno być soczyste. Posiekaj natkę pietruszki.
Na talerzu rozsmaruj koliście humus, środek posyp mięsem, prażonym sezamem, natką i papryką w proszku, skrop oliwą…… i zadzwoń po przyjaciół :)
Wino, jakie polecamy do tej potrawy to włoski, skoncentrowany, o przyjemnej kwasowości i taninach syrah od producenta Chimera D’albegna. Szybkie, proste, a jak efektowne połączenie!
Smacznego!