Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Region: | |
Kod produktu: |
|
Ekologiczny zestaw na wiosnę win z Nowej Zelandii. W skład zestawu wchodzi: poważne i dostojne Chardonnay, wytrawne i kwasowe Sauvignon Blanc oraz bardzo kremowe, pełne o długim i aksamitnym finiszu Pinot Gris.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Pinot gris docierając w najbardziej nawet odległe zakątki globu staje się pomału winiarskim obieżyświatem. Nic w tym zresztą dziwnego gdyż jest to odmiana, która w pełni oddaje ekspresję siedliska, na którym jest uprawiana. Połączenie klimatu południowej wyspy, ekologicznej uprawy i fantazji producenta znajduje efekt w postaci tego niezwykłego pod wieloma względami wina. W prasie umieszczono całe kiście winogron nie pozbawiwszy ich uprzednio zielonych części. Dzięki temu zabiegowi do wina przedostały się nuty roślinne i charakterystyczna goryczka. Po fermentacji, część wina dojrzewała przez 7 miesięcy w dębowych beczkach. Powściągliwy nieco aromat owoców cytrusowych i ziół nabiera pełni i harmonii w ustach. Bardzo kremowe i pełne, o długim i aksamitnym finiszu. Wymarzony towarzysz risotto milanese.
Poważne i dostojne chardonnay pochodzące z gliniastych winnic Raupo Creek i Noa w regionie Marlborough. Starannie wyselekcjonowane kiście zostały poddane wyciśnięciu w całości, a wyciśnięty moszcz powędrował na 10 miesięcy do używanych dębowych w beczek, w których przeszedł fermentację alkoholową i malolaktyczną. Łącznie 10 miesięcy. Wino jest pociągającej, bladozłotej barwy, o intensywnych aromatach cytrusów, jabłek, prażonych migdałów i palonego masła. W ustach jest sporo ciała, gładkość i grejpfrutowo-nektarynkowa końcówka. Warto podawać w towarzystwie tłustych ryb, cielęciny i warzyw w sosie holenderskim.
Poważne sauvignon z Nowej Zelandii, na którym ekologiczna winiarnia Michaela Seresina zostawiła swój wyraźny, autorski ślad. Dłoń widoczna na etykiecie to gwarantuje. Zbiór ręczny aż z osiemnastu różnych parcel, oddzielna, naturalna fermentacja, częściowo we francuskich beczkach dębowych, także z niewielką ilością semillon, wzorem bordoskim. Złożone zapachy ziołowe, roślinne, z intrygującym wątkiem kredy i apetycznym miodu, mandarynek i passiflory. W palecie sporo cytrusów i wyraźny agrest, oparte o dość solidną, krągłą strukturę. Przy tym dobrze wytrawne i kwasowe.
https://www.youtube.com/watch?v=UfNPMa2WWck