Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
Kompozycja sześciu eleganckich win, które doskonale sprawdzą się jako prezent. Na zestaw składają się trzy czerwone wina: charakterny kupaż z tannatem w roli głównej ze słynnego francuskiego Madiran, soczyste, beczkowane montepulciano z włoskiego Marche oraz treściwe merlot z korzennymi akcentami z Hiszpanii. Pozostałe trzy tytuły to subtelnie musujące cremant z Alzacji, białe sauvignon blanc z Portugalii o zaskakującej gładkości i głębi oraz kremowe pinot gris z nowozelandzkiej winnicy znanego operatora filmowego Michaela Seresina. Wina zostały wybrane z myślą o wszystkich tych, którzy poszukują pozycji wyjątkowych i z klasą. Doskonały prezent dla koneserów i początkujących. Zestaw dostępny jest również w skrzynce drewnianej.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Wino musujące produkowane klasyczną metodą wtórnej fermentacji w butelce, trzymane ponad rok na osadzie drożdżowym. Brylantowo złota suknia, z drobnym i trwałym musowaniem. Bogaty i ewoluujący bukiet, od skórki chleba i migdałów po mirabelki, renklody i rumianek. Krągłe w smaku i rześkie, ładnie zrównoważone cukrem resztkowym na poziomie klasycznego brut. Nada się na aperitif, ale także do niezbyt słodkich deserów, tart z owocami, francuskiego profiterol.
Wyważone, beczkowane wino z podnóży góry Conero, wznoszącej się na adriatyckim wybrzeżu nieopodal Ankony. Świadome użycie tradycyjnych, wielkich beczek spowodowało zachowanie świeżości smaku i atrakcyjnych aromatów owocowych. Piancarda leżakowała w nich blisko półtora roku oraz sześć miesięcy w butelce. Charakteryzuje się soczystą, purpurową suknią i delikatnymi łzami w kieliszku. Wśród aromatów suszone żurawiny i pestka wiśni. W tle akcenty cygarowe i skórzane. Na podniebieniu żywe, lekko ściągające i zrównoważone.
Rasowe i bardzo eleganckie sauvignon blanc pochodzące z zaledwie 7-ha winnicy, na której uprawianych jest również kilka innych odmian. Wino przeszło fermentację w beczkach z francuskiego dębu, po której spędziło w niej kolejne 5 miesięcy na osadzie z drożdży. W kieliszku przyjmuje żółtą barwę z zielonkawymi refleksami, natomiast w nosie wyraźnie czuć charakterystyczne dla dębiny orzechowo-maślane nuty zbalansowane aromatami owoców tropikalnych i białych kwiatów. W ustach bogate i niezwykle czyste. Duże wrażenie robi gładkość, cytrusowa świeżość i bogato odziana kwasowość. Wyprodukowane w liczbie zaledwie 3300 butelek, łączy w sobie pełnię i świeżość dając poczucie głębi i harmonii. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z risotto z owocami morza, grillowanym pstrągiem i cielęciną.
Chociaż gmina Madiran liczy sobie nieco ponad 500 osób ludności, to jednak na mapie winiarskiej Francji ma status ikony. Pochodzący z Gaskonii szczep tannat ma tutaj długą historię, a przez to i wzorową reprezentację. Pojawiająca się na etykiecie data 1907, to rok sformalizowania przez władze gminy stylu i charakteru tamtejszych win specjalnym dokumentem. Miało to zapewnić ciągłość lokalnej tradycji. W kieliszku wino prezentuje głęboką czerwoną barwę z fioletowymi refleksami. Wsparcie tannata 20% cabernet sauvignon i 10% cabernet franc pozwoliło w niezrównany sposób zharmonizować i zmiękczyć wino, nadając mu obok charakterystycznej solidności ciekawy owocowy szlif. Na pierwszym planie wybija się smak jeżyn, czarnej porzeczki i dojrzałych wiśni. W finale daje znać o sobie pikantna strona winogron tannat, nie pozostawiając złudzeń, że mamy do czynienia z prawdziwym stylistycznie i historycznie winem z Madiran.
Pinot gris docierając w najbardziej nawet odległe zakątki globu staje się pomału winiarskim obieżyświatem. Nic w tym zresztą dziwnego gdyż jest to odmiana, która w pełni oddaje ekspresję siedliska, na którym jest uprawiana. Połączenie klimatu południowej wyspy, ekologicznej uprawy i fantazji producenta znajduje efekt w postaci tego niezwykłego pod wieloma względami wina. W prasie umieszczono całe kiście winogron nie pozbawiwszy ich uprzednio zielonych części. Dzięki temu zabiegowi do wina przedostały się nuty roślinne i charakterystyczna goryczka. Po fermentacji, część wina dojrzewała przez 7 miesięcy w dębowych beczkach. Powściągliwy nieco aromat owoców cytrusowych i ziół nabiera pełni i harmonii w ustach. Bardzo kremowe i pełne, o długim i aksamitnym finiszu. Wymarzony towarzysz risotto milanese.
Pago (łac. pagus) w hiszpańskim to dziedzictwo starożytnego określenia małej miejscowości. W wybranych dialektach do dziś oznacza parcelę uprawianą winoroślą lub oliwkami. Kilka lat temu użyto tego terminu, by wyróżnić wyjątkowe, pojedyncze siedliska kategorią Vino de Pago, wyróżniające się jakością na tle dużych, nierzadko poślednich apelacji. Obecnie jest zaledwie siedemnaście niewielkich (poniżej 100 ha) pagos w całym kraju. W pago Balagueses winnica nazywa się Finca la Muela. Dobrze ekstraktywna Garnacha tintonera spędziła dziesięć miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Cechuje go głęboka purpura barwy oraz mocny i złożony bukiet. Są w nim konfitury owocowe, goździki oraz ciekawe akcenty ziołowe i balsamiczne. Na podniebieniu miękkie, treściwe i długie. Finał korzenny z nutką lukrecji.