Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł
Oto przepis na straaaaaasznie proste i szybkie danie w połączeniu z winem. Idealne na halloweenową imprezę. Brzmi jak niemożliwe? Spróbuj i się przekonaj.
Gallettes – bretoński naleśnik
150 g mąki gryczanej
100 g mąki pszennej
3 jajka
0, 5 l mleka
szczypta soli
8 plastrów szynki
ser comte (lub inny)
papryczki padron
pomidorki cherry
mała dynia Hokkaido
oliwa
miód
sól i pieprz
Wymieszaj mąkę z jajkami. Mieszaj, dodając sól i powoli dolewając mleko.
Pozostaw na godzinę. W tym czasie przygotuj warzywa; pokrojoną dynię, pomidorki i papryczki, skrop je oliwą i miodem, przypraw solą, pieprzem i ugrilluj na patelni.
Z ciasta usmaż cienkie naleśniki. Usmażony naleśnik połóż na rozgrzaną patelnię, na nim ułóż plaster szynki, posyp tartym serem, złóż brzegi, formując kwadrat. Smażyć do momentu aż ser się rozpuści. Podawaj z warzywami z grilla.
Diabelskie, nie inaczej. Polecamy Le Diable od Xavier, powstałe w 100% z odmiany mourvedre.
Czerwone, ciężkie i wyraziste, idealnie podkreśli aromat tego dania.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając nas, byśmy mogli Cię znaleźć.
Na zdrowie!
Autorką przepisów jest Urszula Ożarowska z BARaWINO Warszawa.