Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
Zając albo królik to charakterystyczny symbol Wielkanocy. Kolorowe zające pojawiają się w świątecznych koszykach, a czekoladowe króliki są obowiązkowym prezentem dla najmłodszych. Zające i króliki gościły również kiedyś na stołach, ale w wytrawnej odsłonie. Przykładowo, Lucyna Ćwierczakiewiczowa w swojej książce kucharskiej z końca XIX wieku podawała przepis na zająca pieczonego w śmietanie. Koniecznym dodatkiem do tego delikatnego mięsa jest wino, dlatego dzisiaj pokazujemy Wam przepis na królika duszonego w sosie winno-śmietanowym podanego na pieczonych warzywach korzennych.
KRÓLIK
Całkowity czas gotowania: 75 minut.
PIECZONE WARZYWA
Całkowity czas pieczenia: 65 minut.
KRÓLIK
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym i solimy z każdej strony. Odkładamy na ok. 30 minut.
Po tym czasie rozgrzewamy rondelek z grubszym dnem i dodajemy masło. Jak tylko się roztopi, wkładamy kawałki królika i smażymy przez 5 minut z każdej strony – skórka powinna być złocistego koloru. Wyjmujemy mięso z rondelka i odkładamy na talerz obok. Do rondelka dodajemy posiekaną szalotkę, drobno posiekaną marchewkę i rozmaryn. Czekamy aż cebulka się zeszkli. Wlewamy wino i czekamy kilka sekund, aby odparowało. Wkładamy królika z powrotem do garnka, całość zalewamy wywarem warzywnym i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. W trakcie gotowania sprawdzamy, czy ilość płynu jest wystarczająca, ogień powinien być naprawdę mały.
Po 40 minutach znów wyjmujemy królika, a do sosu dodajemy śmietanę i posiekany koperek. Całość mieszamy do idealnego połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodajemy znów królika i dusimy go przez kolejne 25 minut.
PIECZONE WARZYWA
Wszystkie warzywa obieramy, marchewkę kroimy na ćwiartki, pietruszkę i seler w talarki. Marchewkę przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy jedną łyżką oliwy, dodajemy sól i pieprz, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 40 minut. W tym czasie białe warzywa zalewamy zimną wodą i gotujemy przez ok. 15 minut. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Te warzywa dodajemy do częściowo upieczonej marchewki. Mieszamy wszystko i dodajemy jeszcze jedną łyżkę oliwy, ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Całość wkładamy do piekarnika na kolejne 25 minut.
Na talerzu rozprowadzamy kilka łyżek sosu spod królika. Wykładamy na nim pieczone warzywa, na samej górze układamy kawałek mięsa. Całość przyozdabiamy rozmarynem i posypujemy posiekanym koperkiem. Tak przygotowany królik najlepiej smakuje w połączeniu z lekkim, wytrawnym winem, które ma zrównoważoną kwasowością i jest bogate w aromaty kwiatowo-cytrusowe, jak wina ze szczepu viognier, lub cytrusowo-miodowe, jak chardonnay.
Lena Kostylewa
Lena Kostylewa
Jest wielką szczęściarą, ponieważ robi w życiu to, co kocha: gotuje i oddaje się odkrywaniu nowych, ale też i zapomnianych już smaków. Prowadzi bloga PrzepisyTradycyjne.pl, na którym prezentuje ponad 100-letnie receptury z różnych zakątków świata. Dzięki temu, że pracuje zdalnie ma okazję podróżować, poznawać nowe kultury i regionalne smaki.