Zając albo królik to charakterystyczny symbol Wielkanocy. Kolorowe zające pojawiają się w świątecznych koszykach, a czekoladowe króliki są obowiązkowym prezentem dla najmłodszych. Zające i króliki gościły również kiedyś na stołach, ale w wytrawnej odsłonie. Przykładowo, Lucyna Ćwierczakiewiczowa w swojej książce kucharskiej z końca XIX wieku podawała przepis na zająca pieczonego w śmietanie. Koniecznym dodatkiem do tego delikatnego mięsa jest wino, dlatego dzisiaj pokazujemy Wam przepis na królika duszonego w sosie winno-śmietanowym podanego na pieczonych warzywach korzennych.

SKŁADNIKI

KRÓLIK

  • 500 g królika
  • 4 czubate łyżeczki masła
  • 3 szalotki
  • 1 mała marchewka
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 150 ml wywaru warzywnego
  • 150 ml kwaśnej śmietany 12 proc
  • 100 ml białego wina La Bastide Viognier Hauterive VdP
  • pęczek koperku
  • szczypta soli i pieprzu

Całkowity czas gotowania: 75 minut.

PIECZONE WARZYWA

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół małego selera
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do przyprawienia

Całkowity czas pieczenia: 65 minut.

PRZYGOTOWANIE

KRÓLIK
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym i solimy z każdej strony. Odkładamy na ok. 30 minut.

Po tym czasie rozgrzewamy rondelek z grubszym dnem i dodajemy masło. Jak tylko się roztopi, wkładamy kawałki królika i smażymy przez 5 minut z każdej strony – skórka powinna być złocistego koloru. Wyjmujemy mięso z rondelka i odkładamy na talerz obok. Do rondelka dodajemy posiekaną szalotkę, drobno posiekaną marchewkę i rozmaryn. Czekamy aż cebulka się zeszkli. Wlewamy wino i czekamy kilka sekund, aby odparowało. Wkładamy królika z powrotem do garnka, całość zalewamy wywarem warzywnym i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. W trakcie gotowania sprawdzamy, czy ilość płynu jest wystarczająca, ogień powinien być naprawdę mały.

Po 40 minutach znów wyjmujemy królika, a do sosu dodajemy śmietanę i posiekany koperek. Całość mieszamy do idealnego połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodajemy znów królika i dusimy go przez kolejne 25 minut.

PIECZONE WARZYWA
Wszystkie warzywa obieramy, marchewkę kroimy na ćwiartki, pietruszkę i seler w talarki. Marchewkę przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy jedną łyżką oliwy, dodajemy sól i pieprz, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 40 minut. W tym czasie białe warzywa zalewamy zimną wodą i gotujemy przez ok. 15 minut. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Te warzywa dodajemy do częściowo upieczonej marchewki. Mieszamy wszystko i dodajemy jeszcze jedną łyżkę oliwy, ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Całość wkładamy do piekarnika na kolejne 25 minut.

PODAWANIE

Na talerzu rozprowadzamy kilka łyżek sosu spod królika. Wykładamy na nim pieczone warzywa, na samej górze układamy kawałek mięsa. Całość przyozdabiamy rozmarynem i posypujemy posiekanym koperkiem. Tak przygotowany królik najlepiej smakuje w połączeniu z lekkim, wytrawnym winem, które ma zrównoważoną kwasowością i jest bogate w aromaty kwiatowo-cytrusowe, jak wina ze szczepu viognier, lub cytrusowo-miodowe, jak chardonnay

Lena Kostylewa