Pastel de choclo można śmiało określić jako chilijską wersję hachis parmentier. Z całą pewnością jest pyszną, bogatą w smaki, aromaty i tekstury zapiekanką. Bardzo ciekawą odmianą dla wersji europejskiej. Posypywanie wierzchu zapiekanki cukrem może wydać się zabiegiem zgoła ryzykownym, ale z całą pewnością nie należy tego etapu przygotowań pomijać.
PASTEL DE CHOCLO
SKŁADNIKI (na 4 porcje)
- 1,5 szkl. mleka
- 4 kolby kukurydzy
- 1 puszka kukurydzy
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 łyżka oleju
- 3 ząbki czosnku
- 3 cebule
- 200 g pieczonej piersi kurczaka
- 150 g czarnych oliwek
- 3 jajka
- sól, pieprz, kumin, wędzona papryka słodka i ostra, oregano suszone i świeże, cukier
PRZYGOTOWANIE
- Na oleju dusimy do miękkości posiekaną cebulę. Pod koniec dodajemy posiekany drobno czosnek, sól, pieprz, 1 łyżeczkę kuminu, po 1 łyżeczce słodkiej papryki i suszonego oregano oraz 1/2 łyżeczki ostrej papryki. Na koniec dodajemy 2 łyżki posiekanego drobno świeżego oregano. Dodajemy mielone mięso, podsmażamy razem całość. Odstawiamy.
- Kolby kukurydzy obkrajamy. Miksujemy wstępnie z 1/2 szklanki mleka. Przekładamy do garnka i zaczynamy gotować, mieszając od czasu do czasu. Jak tylko masa zaczyna gęstnieć dolewamy mleka, aż zużyjemy całe. Wówczas przekładamy do misy miksera, dodajemy kukurydzę z puszki i miksujemy całość na purée. Przekładamy je do garnka i jeszcze przez chwilę odparowujemy. Odstawiamy.
- Gotujemy jajka na twardo.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Dno głębokiego naczynia, w którym będziemy zapiekać nasze pastel de choclo smarujemy odrobiną oleju. Wykładamy mięso mielone, na nim kawałki upieczonego kurczaka, pokrojone na ćwiartki jajko i oliwki. Całość zalewamy kukurydzianym purée.
- Wierzch posypujemy 2-3 łyżkami cukru.
- Zapiekamy przez 45 minut. Podajemy z pomidorową salsą.
POMIDOROWA SALSA (CHANCHO EN PIEDRA)
SKŁADNIKI
- 2 duże pomidory obrane ze skórki i pokrjone w dużą kostkę
- gaarść świeżej posiekanej drobno kolendry
- 1 duży ząbek czosnku, posiekany
- szalotka, posiekana
- sól, pieprz i kolendra w ziarnach utarta w moździerzu
- ostra zielona papryczka, drobno posiakana
- odrobina oliwy
Wszystkie składniki łączymy.
PODAWANIE Z WINEM
Potrawa w postaci zapiekanki z mięsem, w towarzystwie wielu przypraw i wyrazistego sosu wymaga pełnego i aromatycznego wina. Dobrą parą może być chilijski syrah z chłodnej doliny Leyda – Syrah Single Vineyard Talhuen Colhagua Valley. Wino o niezbyt wysokiej zawartości alkoholu sprawdzi się w połączeniu z takimi dodatkami jak ostra papryka i pieprz. Jednocześnie taniny i struktura syrah będą korespondować z intensywnym smakiem chilijskiego specjału.
Autor: Anna Zabrowarny