Pastel de choclo można śmiało określić jako chilijską wersję hachis parmentier. Z całą pewnością jest pyszną, bogatą w smaki, aromaty i tekstury zapiekanką. Bardzo ciekawą odmianą dla wersji europejskiej. Posypywanie wierzchu zapiekanki cukrem może wydać się zabiegiem zgoła ryzykownym, ale z całą pewnością nie należy tego etapu przygotowań pomijać.

IMG_6344

PASTEL DE CHOCLO
SKŁADNIKI (na 4 porcje)

  • 1,5 szkl. mleka
  • 4 kolby kukurydzy
  • 1 puszka kukurydzy
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżka oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • 200 g pieczonej piersi kurczaka
  • 150 g czarnych oliwek
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, kumin, wędzona papryka słodka i ostra, oregano suszone i świeże, cukier

PRZYGOTOWANIE

  1. Na oleju dusimy do miękkości posiekaną cebulę. Pod koniec dodajemy posiekany drobno czosnek, sól, pieprz, 1 łyżeczkę kuminu, po 1 łyżeczce słodkiej papryki i suszonego oregano oraz 1/2 łyżeczki ostrej papryki. Na koniec dodajemy 2 łyżki posiekanego drobno świeżego oregano. Dodajemy mielone mięso, podsmażamy razem całość. Odstawiamy.
  2. Kolby kukurydzy obkrajamy. Miksujemy wstępnie z 1/2 szklanki mleka. Przekładamy do garnka i zaczynamy gotować, mieszając od czasu do czasu. Jak tylko masa zaczyna gęstnieć dolewamy mleka, aż zużyjemy całe. Wówczas przekładamy do misy miksera, dodajemy kukurydzę z puszki i miksujemy całość na purée. Przekładamy je do garnka i jeszcze przez chwilę odparowujemy. Odstawiamy.
  3. Gotujemy jajka na twardo.
  4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
  5. Dno głębokiego naczynia, w którym będziemy zapiekać nasze pastel de choclo smarujemy odrobiną oleju. Wykładamy mięso mielone, na nim kawałki upieczonego kurczaka, pokrojone na ćwiartki jajko i oliwki. Całość zalewamy kukurydzianym purée.
  6. Wierzch posypujemy 2-3 łyżkami cukru.
  7. Zapiekamy przez 45 minut. Podajemy z pomidorową salsą.

IMG_6356

POMIDOROWA SALSA (CHANCHO EN PIEDRA)
SKŁADNIKI

  • 2 duże pomidory obrane ze skórki i pokrjone w dużą kostkę
  • gaarść świeżej posiekanej drobno kolendry
  • 1 duży ząbek czosnku, posiekany
  • szalotka, posiekana
  • sól, pieprz i kolendra w ziarnach utarta w moździerzu
  • ostra zielona papryczka, drobno posiakana
  • odrobina oliwy

Wszystkie składniki łączymy.

PODAWANIE Z WINEM

Potrawa w postaci zapiekanki z mięsem, w towarzystwie wielu przypraw i wyrazistego sosu wymaga pełnego i aromatycznego wina. Dobrą parą może być chilijski syrah z chłodnej doliny Leyda – Syrah Single Vineyard Talhuen Colhagua Valley. Wino o niezbyt wysokiej zawartości alkoholu sprawdzi się w połączeniu z takimi dodatkami jak ostra papryka i pieprz. Jednocześnie taniny i struktura syrah będą korespondować z intensywnym smakiem chilijskiego specjału.

Autor: Anna Zabrowarny