Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Jan Witkowski
tel. 668 671 039
jan.witkowski@mkondrat.pl
hurtonline@mkondrat.pl
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
23 października 2015

Pastel de choclo po chilijsku

Pastel de choclo można śmiało określić jako chilijską wersję hachis parmentier. Z całą pewnością jest pyszną, bogatą w smaki, aromaty i tekstury zapiekanką. Bardzo ciekawą odmianą dla wersji europejskiej. Posypywanie wierzchu zapiekanki cukrem może wydać się zabiegiem zgoła ryzykownym, ale z całą pewnością nie należy tego etapu przygotowań pomijać.

Pastel de choclo

PASTEL DE CHOCLO
SKŁADNIKI (na 4 porcje)

  • 1,5 szkl. mleka
  • 4 kolby kukurydzy
  • 1 puszka kukurydzy
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżka oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • 200 g pieczonej piersi kurczaka
  • 150 g czarnych oliwek
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, kumin, wędzona papryka słodka i ostra, oregano suszone i świeże, cukier

PRZYGOTOWANIE

  1. Na oleju dusimy do miękkości posiekaną cebulę. Pod koniec dodajemy posiekany drobno czosnek, sól, pieprz, 1 łyżeczkę kuminu, po 1 łyżeczce słodkiej papryki i suszonego oregano oraz 1/2 łyżeczki ostrej papryki. Na koniec dodajemy 2 łyżki posiekanego drobno świeżego oregano. Dodajemy mielone mięso, podsmażamy razem całość. Odstawiamy.
  2. Kolby kukurydzy obkrajamy. Miksujemy wstępnie z 1/2 szklanki mleka. Przekładamy do garnka i zaczynamy gotować, mieszając od czasu do czasu. Jak tylko masa zaczyna gęstnieć dolewamy mleka, aż zużyjemy całe. Wówczas przekładamy do misy miksera, dodajemy kukurydzę z puszki i miksujemy całość na purée. Przekładamy je do garnka i jeszcze przez chwilę odparowujemy. Odstawiamy.
  3. Gotujemy jajka na twardo.
  4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
  5. Dno głębokiego naczynia, w którym będziemy zapiekać nasze pastel de choclo smarujemy odrobiną oleju. Wykładamy mięso mielone, na nim kawałki upieczonego kurczaka, pokrojone na ćwiartki jajko i oliwki. Całość zalewamy kukurydzianym purée.
  6. Wierzch posypujemy 2-3 łyżkami cukru.
  7. Zapiekamy przez 45 minut. Podajemy z pomidorową salsą.

kuchnia chilijska

POMIDOROWA SALSA (CHANCHO EN PIEDRA)
SKŁADNIKI

  • 2 duże pomidory obrane ze skórki i pokrjone w dużą kostkę
  • gaarść świeżej posiekanej drobno kolendry
  • 1 duży ząbek czosnku, posiekany
  • szalotka, posiekana
  • sól, pieprz i kolendra w ziarnach utarta w moździerzu
  • ostra zielona papryczka, drobno posiakana
  • odrobina oliwy

Wszystkie składniki łączymy.

PODAWANIE Z WINEM

Potrawa w postaci zapiekanki z mięsem, w towarzystwie wielu przypraw i wyrazistego sosu wymaga pełnego i aromatycznego wina. Dobrą parą może być chilijski syrah z chłodnej doliny Leyda – Syrah Single Vineyard Talhuen Colhagua Valley. Wino o niezbyt wysokiej zawartości alkoholu sprawdzi się w połączeniu z takimi dodatkami jak ostra papryka i pieprz. Jednocześnie taniny i struktura syrah będą korespondować z intensywnym smakiem chilijskiego specjału.

Autor: Anna Zabrowarny

O autorze

Anna Zabrowarny

Anna Zabrowarny

Od sześciu lat prowadzi blog addiopomidory.blogspot.com. Z wykształcenia dziennikarz, niegdyś copywriter. Mieszka w Belgii. Wierzy, że głód i ciekawość mogą zaprowadzić nas naprawdę daleko. Reszta to kwestia kreatywności.

Artykuły autora

Rekomendacje

Polecamy wina

Wino Leyda Syrah Single Vineyard Talhuen Colchagua Valley
Dostępnośćprodukt wycofany
Bydgoszcz:niedostępny
Gdynia:niedostępny
Katowice:niedostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Przemyśl:niedostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino Leyda Reserva Syrah Leyda Valley
Dostępnośćprodukt wycofany
Bydgoszcz:niedostępny
Gdynia:niedostępny
Katowice:niedostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Przemyśl:niedostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino Leyda S.V. Talhuen Carménère Colchagua Valley
Dostępnośćprodukt wycofany
Bydgoszcz:niedostępny
Gdynia:niedostępny
Katowice:niedostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Przemyśl:niedostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino De Martino S.V. Limávida Old Vines Blend Maule Valley 2013
Dostępnośćbrak
151,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Gdynia:niedostępny
Katowice:niedostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Przemyśl:niedostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Wrocław:niedostępny
Zielona Góra:niedostępny

Zestawy

Polecamy zestaw

Noworoczna Szóstka
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
303,00 zł
272,00 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 303,00 zł
-10%