Pastel de choclo można śmiało określić jako chilijską wersję hachis parmentier. Z całą pewnością jest pyszną, bogatą w smaki, aromaty i tekstury zapiekanką. Bardzo ciekawą odmianą dla wersji europejskiej. Posypywanie wierzchu zapiekanki cukrem może wydać się zabiegiem zgoła ryzykownym, ale z całą pewnością nie należy tego etapu przygotowań pomijać.
Wszystkie składniki łączymy.
Potrawa w postaci zapiekanki z mięsem, w towarzystwie wielu przypraw i wyrazistego sosu wymaga pełnego i aromatycznego wina. Dobrą parą może być chilijski syrah z chłodnej doliny Leyda – Syrah Single Vineyard Talhuen Colhagua Valley. Wino o niezbyt wysokiej zawartości alkoholu sprawdzi się w połączeniu z takimi dodatkami jak ostra papryka i pieprz. Jednocześnie taniny i struktura syrah będą korespondować z intensywnym smakiem chilijskiego specjału.
Autor: Anna Zabrowarny
Anna Zabrowarny
Od sześciu lat prowadzi blog addiopomidory.blogspot.com. Z wykształcenia dziennikarz, niegdyś copywriter. Mieszka w Belgii. Wierzy, że głód i ciekawość mogą zaprowadzić nas naprawdę daleko. Reszta to kwestia kreatywności.