Dostawa Same Day Express i Comfort

Dostawa tego samego dnia w Warszawie. Sprawdź!

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł

Odbiór osobisty FedEx

Odbiór osobisty w blisko 4000 punktów FedEX

Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Outlet win

Kupuj do 20% taniej w outlecie

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
9 listopada 2015

Kofty wołowe z komosą ryżową i granatem

Kofty wołowe pachną orientem. Niewielkie kotleciki przygotowane ze zmielonego mięsa wołowego czarują smakiem i ujmują zapachem. Wszystko za sprawą magicznych przypraw takich jak kumin, kolendra czy nawet cynamon. A skoro jesień za oknem, tym bardziej warto rozgrzać organizm od wewnątrz. Już pół łyżeczki cynamonu spożywanego w ciągu całego dnia, dodawanego czy to do potraw czy herbat, działa zbawiennie na nasz organizm. Przyspiesza przemianę materii, rozgrzewa, pobudza.

Kofty wołowe

Kofty wołowe wyśmienicie smakują z komosą ryżową. I choć wszystko brzmi kosmicznie, jest na szczęście bardzo proste do przygotowania. Komosa ryżowa inaczej quinoa jest zaliczana do „super foods”. Te malutkie ziarenka nazywane są również „świętym zbożem Inków”.  Komosa ryżowa zawiera bardzo dużo białka, jest niezwykle zdrowa i odżywcza. Jej smak w proponowanym daniu podkreśliły rubinowe ziarna granatu. Całość pięknie komponuje się z koftami wołowymi.

Kofty wołowe z komosą ryżową z granatem i kolendrą to istna uczta na talerzu. Eksplozja kolorów i smaków, którą obłaskawia koszerne wino o wyraźnych aromatach dojrzałych czereśni i wiśni. Każdy łyk tego wina to równowaga słodyczy owocu i krągłej taniny z mineralnym charakterem i głębią. Tajemnicze nuty ziołowe i ziemiste prowadzą do finału okraszonego akcentami czekolady i kakao.

Kofty wołowe i wino

KOFTY WOŁOWE
SKŁADNIKI (OK. 18 KOTLECIKÓW)

  • 800 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść zielonej pietruszki
  • 1 papryczka chili bez nasion
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 1/2 łyżeczka soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Mięso przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekany czosnek i pietruszkę.

Z papryczki usuwamy nasiona, siekamy ją, dokładamy do mięsa. Całość wraz z pozostałymi przyprawami solidnie wyrabiamy – najlepiej dłonią.

Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, formujemy niewielkie kotleciki.

Rozgrzewamy patelnię oraz olej I smażymy kotleciki po 2-3 minuty z każdej strony. Po tym czasie kotleciki będą lekko różowe w środku. Jeśli chcecie, aby kotleciki były dobrze wysmażone, należy smażyć je nieco dłużej lub wstawić do piekarnika na 3-4 minuty (piekarnik rozgrzany do 200 stopni).

KOMOSA RYŻOWA Z GRANATEM I KOLENDRĄ 
SKŁADNIKI (3-4 PORCJE)

  • 300 g komosy ryżowej
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • ziarna z połowy owocu granatu
  • garść kolendry
  • sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku

Komosę ryżową przekładamy na sitko i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Zagotowujemy wodę (proporcje zgodnie z instrukcją na opakowaniu – ok. 500 ml wody na 180 g komosy). Komosę gotujemy ok. 20 minut.

Po ugotowaniu przekładamy komosę na sito i ewentualnie odcedzamy z nadmiaru wody. Do komosy ryżowej dodajemy olej lniany, ziarna granatu i posiekaną kolendrę. Całość doprawiamy solą morska i świeżo mielonym pieprzem.

Kofty wołowe podajemy z komosą ryżową. Całe danie możemy oprószyć kryształkami soli morskiej lub posiekaną, świeżą kolendrą.

Wino do wołowiny

Joanna Matyjek
odczarujgary.pl

O autorze

Joanna Matyjek

Joanna Matyjek

To, że jedzenie chłonie naszą energię powtarzam od zawsze. Gotując przekazujemy samych siebie, to jak się czujemy i w jaki sposób o sobie myślimy. W jedzeniu czuć nasze serce, miłość, lubienie, ale niestety i pośpiech czy złość. Najgorsze jest przekonanie, że „musimy”. Niczego nie musimy. Na obiad możemy pójść do baru, a chałkę możemy kupić w piekarni. Więc choćbyśmy byli w największym pędzie, niech chwila spędzona w kuchni będzie przyjemnością, a nie obowiązkiem. Wtedy beza będzie najpyszniejsza, mięso aromatyczne, kasza pełna zdrowia, a chałka pachnąca masłem, cudownie wyrośnięta.

Artykuły autora

Rekomendacje

Polecamy wina

Wino Capcanes Peraj Petita Kosher Montsant DO 2022
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
82,00 zł
Rezerwuj Bydgoszcz:dostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Rezerwuj Zielona Góra:dostępny
Stary Świat na czerwono
Dostępnośćprodukt wycofany
Wino Les Sources de Livran Médoc AC
Dostępnośćprodukt wycofany
Bydgoszcz:niedostępny
Katowice:niedostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Zielona Góra:niedostępny

Zestawy

Polecamy zestaw

Musssujący Zestaw
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
234,00 zł
210,00 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 234,00 zł
-10%