Dostawa Same Day Express i Comfort

Dostawa tego samego dnia w Warszawie. Sprawdź!

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł

Odbiór osobisty FedEx

Odbiór osobisty w blisko 4000 punktów FedEX

Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Outlet win

Kupuj do 20% taniej w outlecie

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
16 grudnia 2021

Królik duszony w winie

A gdyby tak świąteczny obiad inspirowany był kuchnią Włoch? Proponujemy śmiało czerpać z bogactwa kulinarnego regionu Veneto.

A jeśli już Veneto, to nie można zapomnieć o Amarone! Doskonałe wino z Valpolicelli posłuży nam do przygotowania duszonego w winie królika z aromatycznymi warzywami.

 

SKŁADNIKI:

2 skoki z królika

3 łyżki mąki

6 łyżek oliwy

1 marchew

5 szalotek

2 łodygi selera naciowego

3 ząbki czosnku

400 ml czerwonego wina

250 ml

wywaru z kurczaka

3 łyżki koncentratu pomidorowego

świeży rozmaryn

500 ml oliwy

½ kg ziemniaków

1 jajko

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

1 gruby pęczek szczypiorku lub 6 małych pęczków

sól i czarny pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE

 

  1. Skoki z królika dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw solą i oprósz delikatnie mąką. Marchew, cebulę, seler i czosnek pokrój w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę, następnie dodaj skoki z królika i obsmaż dokładnie z każdej strony, aby „pozamykać” mięso.
  2. Wyciągnij królika z garnka, dodaj dwie łyżki oliwy, a następnie marchew, seler, cebulę i czosnek, dopraw solą i smaż minutę na średnim ogniu. Po tym czasie dolej 100 ml wina, aby zebrać wszystkie smaki z dna garnka – to tak zwane deglasowanie.
  3. Do garnka włóż z powrotem skoki z królika, dolej bulion, resztę wina, trzy łyżki koncentratu oraz dodaj gałązkę rozmarynu. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 3 godziny. Po tym czasie sprawdź, czy królik jest miękki, jeśli tak, to wyjmij go z garnka, a nadmiar sosu zredukuj, aby zgęstniał.
  4. Zmiksuj dokładnie pokrojony szczypiorek oraz oliwę. Jeśli oliwy będzie za mało, dolej odrobinę. Przelej do garnka zmiksowany szczypiorek z oliwą i podgrzewaj na małym ogniu przez 15 minut. Szczypiorek się oddzieli, a oliwa będzie miała intensywniejszy kolor i smak. Przecedź ją przez drobne sitko i ostudź.
  5. Obierz ziemniaki ze skórki i włóż je do garnka z zimną wodą. Gotuj około 20 minut, aż będą miękkie. Odcedź, ostudź i przeciśnij przez praskę. Ziemniaki włóż do miseczki, ugnieć i następnie wykrój ¼. W puste miejsce dodaj mąkę, jajko, a na końcu resztę wykrojonych ziemniaków i wszystko dokładnie wymieszaj. Odrywaj kawałek ciasta i rób kulkę z charakterystycznym wgnieceniem; wykonuj je palcem. Gotową kluskę odkładaj na bok. Zagotuj wodę, dodaj sól i gotuj do momentu wypłynięcia klusek. Odstaw na bok i podlej odrobiną oliwy, aby się nie posklejały.
  6. Na talerzu ułóż królika, z boku kluski śląskie, polej wszystko sosem i dodaj oliwę szczypiorkową. Jak już wygodnie usiądziesz i nalejesz sobie amarone, po prostu zapomnij o bożym świecie i rozkoszuj się chwilą.

 

Podano z: Wino Giusti Amarone della Valpolicella Classico DOCG

Więcej przepisów inspirowanych włoską kuchnią, ale z polską notką w ebooku „Z ziemi włoskiej do Polski” dostępnym tutaj.

Poprzedni wpis:
Następny wpis:

O autorze

Małgorzata Sułek

Małgorzata Sułek

Absolwentka SGH na kierunku finanse i rachunkowość. Początkowo związana z bankowością, obecnie odkrywa pasję do wina zarządzając siecią sklepów franczyzowych i projektem wyjazdów enoturystycznych Misja Wino. Prywatnie miłośniczka podróży, dobrej kuchni oraz spotkań z przyjaciółmi, zawsze w towarzystwie dobrego wina. Ukończyła kurs WSET 2 oraz WSET 3 z wyróżnieniem.

Artykuły autora

A to już czytałeś?

Polecamy wina

Wino Giusti Amarone della Valpolicella Classico DOCG 2018
Dostępnośćkilka sztuk
328,00 zł
Rezerwuj Bydgoszcz:dostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Zielona Góra:niedostępny
E-book "Z ziemi włoskiej do polskiej" Małgorzata Sułek, Marcin Duda
Wysyłka e-mail: 48 h
Koszt dostawy: 0 zł
24,99 zł
"Winne Osobliwości" Małgorzata Sułek, Michał Bardel
Dostępnośćduże ilości
59,00 zł

Zestawy

Polecamy zestaw

Musssujący Zestaw
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
234,00 zł
210,00 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 234,00 zł
-10%