A gdyby tak świąteczny obiad inspirowany był kuchnią Włoch? Proponujemy śmiało czerpać z bogactwa kulinarnego regionu Veneto.

A jeśli już Veneto, to nie można zapomnieć o Amarone! Doskonałe wino z Valpolicelli posłuży nam do przygotowania duszonego w winie królika z aromatycznymi warzywami.

 

SKŁADNIKI:

2 skoki z królika

3 łyżki mąki

6 łyżek oliwy

1 marchew

5 szalotek

2 łodygi selera naciowego

3 ząbki czosnku

400 ml czerwonego wina

250 ml

wywaru z kurczaka

3 łyżki koncentratu pomidorowego

świeży rozmaryn

500 ml oliwy

½ kg ziemniaków

1 jajko

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

1 gruby pęczek szczypiorku lub 6 małych pęczków

sól i czarny pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE

 

  1. Skoki z królika dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw solą i oprósz delikatnie mąką. Marchew, cebulę, seler i czosnek pokrój w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę, następnie dodaj skoki z królika i obsmaż dokładnie z każdej strony, aby „pozamykać” mięso.
  2. Wyciągnij królika z garnka, dodaj dwie łyżki oliwy, a następnie marchew, seler, cebulę i czosnek, dopraw solą i smaż minutę na średnim ogniu. Po tym czasie dolej 100 ml wina, aby zebrać wszystkie smaki z dna garnka – to tak zwane deglasowanie.
  3. Do garnka włóż z powrotem skoki z królika, dolej bulion, resztę wina, trzy łyżki koncentratu oraz dodaj gałązkę rozmarynu. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 3 godziny. Po tym czasie sprawdź, czy królik jest miękki, jeśli tak, to wyjmij go z garnka, a nadmiar sosu zredukuj, aby zgęstniał.
  4. Zmiksuj dokładnie pokrojony szczypiorek oraz oliwę. Jeśli oliwy będzie za mało, dolej odrobinę. Przelej do garnka zmiksowany szczypiorek z oliwą i podgrzewaj na małym ogniu przez 15 minut. Szczypiorek się oddzieli, a oliwa będzie miała intensywniejszy kolor i smak. Przecedź ją przez drobne sitko i ostudź.
  5. Obierz ziemniaki ze skórki i włóż je do garnka z zimną wodą. Gotuj około 20 minut, aż będą miękkie. Odcedź, ostudź i przeciśnij przez praskę. Ziemniaki włóż do miseczki, ugnieć i następnie wykrój ¼. W puste miejsce dodaj mąkę, jajko, a na końcu resztę wykrojonych ziemniaków i wszystko dokładnie wymieszaj. Odrywaj kawałek ciasta i rób kulkę z charakterystycznym wgnieceniem; wykonuj je palcem. Gotową kluskę odkładaj na bok. Zagotuj wodę, dodaj sól i gotuj do momentu wypłynięcia klusek. Odstaw na bok i podlej odrobiną oliwy, aby się nie posklejały.
  6. Na talerzu ułóż królika, z boku kluski śląskie, polej wszystko sosem i dodaj oliwę szczypiorkową. Jak już wygodnie usiądziesz i nalejesz sobie amarone, po prostu zapomnij o bożym świecie i rozkoszuj się chwilą.

 

Podano z: Wino Giusti Amarone della Valpolicella Classico DOCG

Więcej przepisów inspirowanych włoską kuchnią, ale z polską notką w ebooku „Z ziemi włoskiej do Polski” dostępnym tutaj.