Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
Cava to hiszpańskie wino musujące, które wytwarzane jest metodą tradycyjną.
TOŻSAMOŚĆ CAVY
Do produkcji Cava DO dozwolonych jest siedem szczepów. Trzy, z których głównie jest wytwarzana, to autochtoniczne hiszpańskie szczepy: macabeo, xarel.lo i parellada.
Macabeo sprawia, że wino jest kwiatowe, eleganckie i dobrze zbalansowane. Winogrono to posiada umiarkowaną zawartość cukru i kwasowości. Dodaje treści oraz aromatów cytrusów, owoców egzotycznych. Jest również wysoko cenione ze względu na możliwość długiego dojrzewania win z niego wytwarzanych.
Parellada dodaje nut zielonego jabłka, cytrusów oraz orzechów. Szczep ten zaliczamy do dość aromatycznych. Czyni wino bardziej wyrafinowanym i świeżym.
Xarel.lo zapewnia aromaty ziołowe, ziemiste, owocowe oraz kwiatu lipy. Dodaje ciała oraz kwasowości, ułatwia to i umożliwia starzenie wina na osadzie.
Warto również wspomnieć o pozostałych dozwolonych szczepach, takich jak:
Subirant parent, które dopełnia wino o bogatą gamę aromatów, takich jak tropikalne owoce, białe kwiaty czy akcenty ziołowe.
Garnacha tinta to winogrono posiadające zazwyczaj wysoką zawartość cukru i umiarkowaną kwasowość. Najczęściej jest używane do produkcji cavy rosado (różowej cavy), nadając winu aromatów czerwonych owoców.
Trepat wzbogaca wino o ciało oraz nuty czerwonych jagód i kwiatów oraz pikantnych przypraw, takich jak cynamon, tworząc elegancką i subtelną, a zarazem złożoną cavę rosado.
Monastrell to odmiana o dobrym potencjale starzenia, najczęściej używana do produkcji cavy rosado. Nadaje winu kompleksowości oraz aromatów śliwki, malin i płatków róży.
Wszystkie wyżej wymienione szczepy są autochtonicze dla Hiszpanii. Do produkcji wina cava, używa się również międzynarodowych szczepów, takich jak chardonnay i pinot noir, które często dopełniają hiszpańskie cavy. Hiszpania posiada ogromny areał swoich wyjątkowych odmian winogron, unikatowego terroir i rozbudowanej klasyfikacji win. Tożsamość jest bardzo ważnym elementem w przypadku wina. Dzięki zgłębianiu wiedzy winiarskiej, możemy świadomie dokonywać wyborów dotyczących win. Jeśli chodzi o cavę, istnieje kilka głównych czynników, które składają się na jej tożsamość.
Wyjątkowe klasyfikacje
Cava DO jest klasyfikowana ze względu na:
Brut Nature: 0-3 gramy cukru resztkowego na litr
Extra Brut: 0-6 gramów cukru resztkowego na litr
Brut: poniżej 12 gramów cukru resztkowego na litr
Extra-seco: 12-17 gramów cukru resztkowego na litr
Seco: 17-32 gramów cukru resztkowego na litr
Semi-Seco: 32-50 gramów cukru resztkowego na litr
Dulce: powyżej 50 gramów cukru resztkowego na litr.
Cava Reserva: minimum 18 miesięcy
Cava Gran Reserva: minimum 30 miesięcy
Cava de Paraje Calificado: minimum 36 miesięcy.
Dodatkowo istnieje kilka bardziej szczegółowych zasad dotyczących powyższych klasyfikacji:
Wina Cava Gran Reserva i Cava de Paraje Calificado mogą być produkowane wyłącznie w wersji brut, extra brut i brut nature.
Cava de Paraje Calificado to kategoria odnosząca się do najwyższej jakości win cava, które muszą spełniać szereg wytycznych np. winogrona muszą pochodzić z pojedynczej winnicy oraz z winorośli, które mają co najmniej dziesięć lat, wina muszą być wytwarzane na terenie posiadłości, a każde wino musi być rocznikowe.
Niekończące się zadowolenie
Wino musujące cava zyskuje coraz większą rzeszę miłośników. Dzięki nieustającemu rozwojowi sektora winiarskiego oraz otwartości winiarzy produkujących cavę w Cava DO, możemy wybierać spośród wielu smaków i rodzajów wina. Propozycjom tym nie ma końca! Zachęcam do zagłębiania się w świat tych cudownych musujących win, które możecie znaleźć w Kondrat Wina Wybrane.
Paulina Jaworska
Przez wiele lat mieszkając w Londynie i pracując w branży gastronomicznej, chłonęła różne kultury, kuchnie świata, aż na dobre zajęła się winem. Jako sommelier w topowym klubie członkowskim miała okazję poznawać najlepsze wina świata. Wróciła do Polski z misją dzielenia się swoją pasją… najlepiej przy kieliszku dobrego wina.