Dostawa Same Day Express i Comfort

Dostawa tego samego dnia w Warszawie. Sprawdź!

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł

Odbiór osobisty FedEx

Odbiór osobisty w blisko 4000 punktów FedEX

Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Outlet win

Kupuj do 20% taniej w outlecie

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
11 lipca 2023

WINO CAVA – co musisz o nim wiedzieć?

Cava to hiszpańskie wino musujące, które wytwarzane jest metodą tradycyjną.

cava blog mini

  1. Nazwa cava pochodzi od hiszpańskich caves; słowo to oznacza piwnice, jaskinie.
  2. Cava musi być wytwarzana przy użyciu metody tradycyjnej (méthode traditionnelle), która polega na przeprowadzeniu dwóch fermentacji, z czego druga zachodzi w butelce.
  3. Pierwotnie cavę określano hiszpańskim słowem xampany/champán ze względu na odwzorowanie i adaptację francuskiej metody tradycyjnej (w Szampanii zwanej szampańską) w jej produkcji, dopiero w latach 70. XX wieku to wino musujące zostało nazwane cavą.
  4. Za stolicę cavy uznaje się miasto Sant Sadurní d’Anoia.
  5. 95% produkcji cavy przypada na kataloński Penedès, znajdujący się w północno-wschodniej Hiszpanii.
  6. Cava musi leżakować przez co najmniej 9 miesięcy w butelce, na osadzie drożdżowym.
  7. Cava wytwarzana z lokalnych szczepów może zyskiwać ziemiste i mineralne aromaty.
  8. Cava pochodząca z regionu Penedès często posiada charakterystyczne słone nuty, a to dzięki stosunkowo bliskiej odległości od Morza Śródziemnego.
  9. Do 2025 roku cała produkcja cavy z kategorii Cava de Guarda Superior (Cava Reserva, Cava Gran Reserva i Cava de Paraje Calificado) będzie w 100% organiczna.
  10. Apelacja Cava DO pozwala na produkcję tego musującego wina w wielu regionach Hiszpanii. Są nimi: Katalonia, Aragonia, Kastylia i Leon, Estremadura, La Rioja, Kraj Basków, NawarraWalencja.

TOŻSAMOŚĆ CAVY

Do produkcji Cava DO dozwolonych jest siedem szczepów. Trzy, z których głównie jest wytwarzana, to autochtoniczne hiszpańskie szczepy: macabeo, xarel.lo i parellada.

Macabeo sprawia, że wino jest kwiatowe, eleganckie i dobrze zbalansowane. Winogrono to posiada umiarkowaną zawartość cukru i kwasowości. Dodaje treści oraz aromatów cytrusów, owoców egzotycznych. Jest również wysoko cenione ze względu na możliwość długiego dojrzewania win z niego wytwarzanych.

Parellada dodaje nut zielonego jabłka, cytrusów oraz orzechów.  Szczep ten zaliczamy do dość aromatycznych. Czyni wino bardziej wyrafinowanym i świeżym.

Xarel.lo zapewnia aromaty ziołowe, ziemiste, owocowe oraz kwiatu lipy. Dodaje ciała oraz kwasowości, ułatwia to i umożliwia starzenie wina na osadzie.

Warto również wspomnieć o pozostałych dozwolonych szczepach, takich jak:

Subirant parent, które dopełnia wino o bogatą gamę aromatów, takich jak tropikalne owoce, białe kwiaty czy akcenty ziołowe.

Garnacha tinta to winogrono posiadające  zazwyczaj wysoką zawartość cukru i umiarkowaną kwasowość. Najczęściej jest używane do produkcji cavy rosado (różowej cavy), nadając winu aromatów czerwonych owoców.

Trepat wzbogaca wino o ciało oraz nuty czerwonych jagód i kwiatów oraz pikantnych przypraw, takich jak cynamon, tworząc elegancką i subtelną, a zarazem złożoną cavę rosado.

Monastrell to odmiana o dobrym potencjale starzenia, najczęściej używana do produkcji cavy rosado. Nadaje winu kompleksowości oraz aromatów śliwki, malin i płatków róży.

Wszystkie wyżej wymienione szczepy są autochtonicze dla Hiszpanii. Do produkcji wina cava, używa się również międzynarodowych szczepów, takich jak chardonnaypinot noir, które często dopełniają hiszpańskie cavy. Hiszpania posiada ogromny areał swoich wyjątkowych odmian winogron, unikatowego terroir i rozbudowanej klasyfikacji win. Tożsamość jest bardzo ważnym elementem w przypadku wina. Dzięki zgłębianiu wiedzy winiarskiej, możemy świadomie dokonywać wyborów dotyczących win. Jeśli chodzi o cavę, istnieje kilka głównych czynników, które składają się na jej tożsamość.

Wyjątkowe klasyfikacje

Cava DO jest klasyfikowana ze względu na:

  1. Poziom słodyczy w winie, który jest określany poprzez dostosowanie dozowania lub dodanie wina i cukru przed butelkowaniem w następujących stylach:

Brut Nature: 0-3 gramy cukru resztkowego na litr

Extra Brut: 0-6 gramów cukru resztkowego na litr

Brut: poniżej 12 gramów cukru resztkowego na litr

Extra-seco: 12-17 gramów cukru resztkowego na litr

Seco: 17-32 gramów cukru resztkowego na litr

Semi-Seco: 32-50 gramów cukru resztkowego na litr

Dulce: powyżej 50 gramów cukru resztkowego na litr.

  1. Klasyfikacje ze względu na czas dojrzewania wina na osadzie drożdżowym w butelce. Poszczególne kategorie są następujące:
  • Cava de Guarda (tradycyjna cava): minimum 9 miesięcy
  • Cava de Guarda Superior (premium):

Cava Reserva: minimum 18 miesięcy

Cava Gran Reserva: minimum 30 miesięcy

Cava de Paraje Calificado: minimum 36 miesięcy.

Dodatkowo istnieje kilka bardziej szczegółowych zasad dotyczących powyższych klasyfikacji:

Wina Cava Gran Reserva i Cava de Paraje Calificado mogą być produkowane wyłącznie w wersji brut, extra brut i brut nature.

Cava de Paraje Calificado to kategoria odnosząca się do najwyższej jakości win cava, które muszą spełniać szereg wytycznych np. winogrona muszą pochodzić z pojedynczej winnicy oraz z winorośli, które mają co najmniej dziesięć lat, wina muszą być wytwarzane na terenie posiadłości, a każde wino musi być rocznikowe.

Niekończące się zadowolenie

Wino musujące cava zyskuje coraz większą rzeszę miłośników. Dzięki nieustającemu rozwojowi sektora winiarskiego oraz otwartości winiarzy produkujących cavę w Cava DO, możemy wybierać spośród wielu smaków i rodzajów wina. Propozycjom tym nie ma końca! Zachęcam do zagłębiania się w świat tych cudownych musujących win, które możecie znaleźć w Kondrat Wina Wybrane.

Poprzedni wpis:
Następny wpis:

O autorze

Paulina Jaworska

Paulina Jaworska

Przez wiele lat mieszkając w Londynie i pracując w branży gastronomicznej, chłonęła różne kultury, kuchnie świata, aż na dobre zajęła się winem. Jako sommelier w topowym klubie członkowskim miała okazję poznawać najlepsze wina świata. Wróciła do Polski z misją dzielenia się swoją pasją… najlepiej przy kieliszku dobrego wina.

Artykuły autora

A to już czytałeś?

Polecamy wina

Wino Uveste Querena Semi Sec Cava DO
Dostępnośćbrak
41,00 zł
Rezerwuj Bydgoszcz:dostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Rezerwuj Zielona Góra:dostępny
Wino Uveste Querena Brut Rose Cava DO
Dostępnośćbrak
41,00 zł
Rezerwuj Bydgoszcz:dostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Rezerwuj Zielona Góra:dostępny
Wino Martí Serdà Masia d`Or Cava Brut Nature Penedès
Dostępnośćbrak
67,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino Martí Serdà Masia d`Or Cava Brut Penedès
Dostępnośćduże ilości
67,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino Masia d'Or Brut Rose Cava DO
Dostępnośćduże ilości
72,00 zł
Rezerwuj Bydgoszcz:dostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino Vegalfaro Caprasia Brut Nature Reserva Cava DO
Dostępnośćduże ilości
89,00 zł
Rezerwuj Bydgoszcz:dostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Zielona Góra:niedostępny

Zestawy

Polecamy zestaw

Musssujący Zestaw
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
234,00 zł
210,00 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 234,00 zł
-10%