Jak niektórym z Was udało się zauważyć, niedawno wprowadziliśmy unikalny w skali naszego kraju – a podobno nawet całego świata winiarskiego – produkt, jakim jest czekolada CABERNET, łącząca pasję tworzenia najlepszej czekolady i upodobanie do dobrego wina. Czekolada i wino to pozornie dwa różne światy, które, jak okazuje się po ich bliższym poznaniu, mają bardzo wiele wspólnego. Jak najlepiej je połączyć? My postanowiliśmy w jednej tabliczce zamknąć to, co najlepsze zarówno w czekoladzie, jak i winie. Stworzyliśmy produkt ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca, charakteryzujących się wyważonymi nutami zapachowymi, w których przeważa karmel, nugat i czekolada. Do wybranych ziaren dodaliśmy dokładnie wysuszone pestki i skórki aż trzech odmian winogron z polskiej winnicy L’Opera. Zależało nam na wytworzeniu czekolady o wyraźnie owocowych nutach pochodzących właśnie z winogron. Nasze udane i kompletne dzieło to efekt wielu prób dokonywanych przy współpracy wybitnych Mistrzów – Czekoladników z Manufaktury Czekolady. A skoro mowa o łączeniu wina i czekolady, to oczywisty, aczkolwiek dość nietypowy duet tworzy czekolada Cabernet z winem L’Opera Triada.
Jak na karnawał przystało, Polacy prześcigają się w tym okresie w organizowaniu zabaw, podczas których serwowane są tradycyjne, słodkie wypieki, jak np.: serniki, kremówki, torty czekoladowe, a czasem też ciasta drożdżowe.
Słodkie wina, zwłaszcza dobre wina słodkie czy też, bardziej ogólnie, wina deserowe, wymagają nieco lepszego zrozumienia ich istoty i większej uwagi w łączeniu ze słodkimi wspaniałościami.
! Moja praktyczna rada: wypróbujmy do naszych słodkości kilka win i podawajmy Gościom te połączenia, które nam samym najlepiej smakują; nie sugerujmy się przy tym nadmiernie krajem pochodzenia wina i słodkości, ale zwracajmy baczniejszą uwagę na właściwą temperaturę ich serwowania😊
Poniżej znajdziecie kilka praktycznych sugestii ułatwiających nasze dolce vita:
Sernik krakowski – preferujemy Węgry i słodkie wino o umiarkowanej zawartości alkoholu, jak np. tokaj 5-puttonowy; inne wina z Tokaju: Disznókő Tokaj Late Harvest, Disznókő 1413 Tokaji Édes Szamorodni, alzacki gewurztraminer, półsłodkie różowe
Sernik puszysty – białe słodkie wino, cava, deserowe, niemieckie półsłodkie
Kremówki – niemieckie półsłodkie, cava
Ciasto drożdżowe – wina: włoskie, francuskie, półsłodkie, muskat
Torty czekoladowe – wina typu sherry, półsłodkie różowe, dobre będzie nawet czerwone stołowe wino słodkie, dobre primitivo o wysokiej zawartości cukru resztkowego
Na zakończenie karnawału, czyli w Tłusty Czwartek, sugeruję skorzystanie z wcześniejszego zestawu moich winnych rekomendacji do pączków i faworków.
A mniej pracowitym „karnawałowiczom” chcącym jednak uatrakcyjnić ten czas polecam tekst Balbiny „Drinki na bazie wina na karnawał”.
Udanych zabaw i ciekawych słodkich win! Na zdrowie!
Jan Witkowski
Ponad pół życia poświęcił pracy w gastronomii i winom, których jest pasjonatem. Umiejętnie łączy je z potrawami, zwłaszcza polskimi. Dobierał odpowiednie do menu wina dla Kancelarii Prezydenta RP podczas oficjalnych wizyt królowej Elżbiety II i Valéry'ego Giscarda d'Estaing. Wielbiciel win izraelskich i francuskich. Szanuje i docenia pracę każdego winiarza-artysty.