Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
Wiosenny Świt to zestaw trzech czerwonych, wytrawnych win. Portugalię reprezentuję tutaj pełne i wyważone wino z małej, rodzinnej winiarni, które powstało w wyniku połączenia 3 odmian winorośli. Włochy, obłędne połączenie sangiovese z przyjemnie aromatycznym i finezyjnym merlotem. Całość zestawu dopełnia „dziadkowa szopa” z Hiszpanii. Tylko cztery miesiące w dębie, by nie zagłuszyć znakomitej jakości skoncentrowanego owocu. Wyczuwalne śliwki suszone, aronia i porzeczka, ze szczyptą ziół i balsamu.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Styl, jakiego mogłyby pozazdrościć dużo droższe wina. A przy tym duża klasa i wyczucie w połączeniu kościstego z natury sangiovese z przyjemnie aromatycznym i finezyjnym merlotem. Owocowość korzysta z dobrodziejstw krótkiego starzenia w beczkach z francuskiego dębu. Wino w kieliszku ma klarowną gładkość i cieszy oko rubinowo-fioletową barwą. Ledwie 13 % alkoholu to optimum dla lekkości owocowych niuansów. Sporo dzieje się w bukiecie. Jest i miejsce dla wiśni, śliwek, ale też dla aromatów przyprawowych, lekko dymnych i herbacianych. W ustach harmoniczne, z nienachalnymi garbnikami i kwasowością. Bardzo pijalne solo i przydatne w kuchni. Doskonale sprawdzi się w zestawieniu z dziczyzną i dobrze przyprawionym drobiem, a także z dojrzałymi serami.
Wino z winnicy przy skromnej posiadłości z 1932 roku, zwanej przez właścicieli Vinessens „dziadkową szopą” (hiszp. Casica del Abuelo). Jak na Hiszpanię to żaden zabytek, ale otaczająca ją winnica w tym samym wieku, to już ewenement. Krzaki tak stare są faktycznie jak dziadkowie! Tylko cztery miesiące w dębie, by nie zagłuszyć znakomitej jakości skoncentrowanego owocu. Wyczuwa się śliwki suszone, aronię i porzeczkę, ze szczyptą ziół i balsamu. W ustach gładkie, z czytelną, dojrzałą taniną.
Pełne i wyważone wino z małej, rodzinnej winiarni, które powstało w wyniku połączenia 3 odmian winorośli. W tej mieszance nie mogło oczywiście zabraknąć najbardziej rozpowszechnionej portugalskiej odmiany - touriga nacional, a stawkę uzupełniają alfrocheiro oraz aragonez (tempranillo). Ręcznie zbierane grona przenosi się ostrożnie w małych, 12-kilgoramowych skrzynkach prosto do znajdującej się w bezpośrednim sąsiedztwie winiarni. Wino barwy ciemno-rubinowej stopniowo uwalnia aromaty wiśni, żurawiny i pitaji. W ustach lekko pieprzne, poukładane i skoncentrowane. Bardzo dobrze podkreśli smak comberu jagnięcego w rozmarynie i schabu ze śliwką.