Outlet win

Kupuj do 20% taniej w outlecie

DPD Pickup

Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!

Dostawa Same Day Express i Comfort

Dostawa tego samego dnia w Warszawie. Sprawdź!

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł

Odbiór osobisty FedEx

Odbiór osobisty w blisko 4000 punktów FedEX

Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
7 grudnia 2015

Tokaj i świąteczne słodkości

Przeglądając archiwalne anonse prasowe, nie ma się wątpliwości, że w dawnych wiekach na polskich stołach świątecznych dominowały węgrzyny. Nic nie stoi na przeszkodzie, by tę tradycję odnowić, tym bardziej, że żadne wino nie komponuje się z polskimi świętami lepiej niż tokaj – tak pod względem smaku i aromatu, jak i specyficznego charakteru.

Tokaj Aszu do deseru

Wytrawne furminty, które zyskują w ostatnim czasie na popularności, mogą być świetną propozycją na wigilijny stół. Pasują np. do kapusty z grzybami, pierogów, a nawet karpia. Ale prawdziwy czar tokaja zaczyna się wraz z pojawieniem się na stole tradycyjnych wigilijnych ciast i deserów. Mak, bakalie i miód wydają się wprost stworzone do łączenia z największym winem naszej częście Europy – tokajem aszú.

Podstawowa zasada łączenia słodkości z winem głosi, że to drugie powinno być słodsze od pierwszego. Rzecz w tym, by wino nie smakowało w tym połączeniu bardziej wytrwanie, niż jest w rzeczywistości. W zależności zatem o tego, jak słodki jest świąteczny deser, dobieramy do niego odpowiedniego tokaja. Z pomocą przychodzi nam słynna, przejrzysta herarchia tokajskiej słodyczy.

Tokaj Disznoko deserowy

I tak lżejsze desery, np. prosty sernik, dobrze zagrają ze słodkim tokajem samorodnym (szamorodni édes). Sprawdzi się też lżejsza wersja aszú, najlepiej z wyraźną kwasowością, jak ta od kultowego producenta Disznókő. Do słodszych serników i deserów pełnych bakalii i miodu, jak makowiec, kutia czy makiełki, warto sięgnąć po aszú P5. Pięć puttonów zagwarantuje  odpowiedni charakter i wychwyci aromaty m.in. suszonej moreli, mirabelkiskórki pomarańczowej. Sześć puttonów zostawmy na kontemplacyjne popijanie po kolacji.

Tokaj Aszu 5 puttonyos

Osobne słowa należą się piernikom. Aszú P5 pięknie wyeksponuje ich korzenność, zapewniając w tym związku kwasowość i ożywiając go nutami bakalii. Niejedno podniebienie tokaj podbije też w połączeniu z czekoladą, mimo, że teoretycznie ta lepiej rozumie się z czerwonymi winami deserowymi (np. porto).

Warto pamiętać, że nie słodycz decyduje o tym, że tokaj to jedno z najlepszych win deserowych świata, ale kwasowość. To ona wespół ze złożonymi aromatami cytrusów, mirabelek, fig, miodu i rodzynek zapewnia tak niepowtarzalny balans i świeżość, dodając połączeniom z deserami energii i charakteru.

Słodkie wino

Tradycyjnie w święta na stole pojawiały się przysmaki, które czekały na swój czas, dojrzewając i koncentrując aromaty – suszone borowiki, owocowy susz, mak. Trudno wyobrazić sobie wino, które lepiej wpisuje się w tę tradycję niż tokaj z gron dotkniętych szlachetną pleśnią, który bogactwo aromatyczne zawdzięcza naturze, czasowi i cierpliwości winiarza.

Dlatego praktycznie nigdy nie zdarza się, by po kolacji wigilijnej zostało jeszcze trochę tego przepysznego wina. Gdyby jednak tak się stało, wypróbujcie go na drugi dzień do wykwintnych pasztetów, np. foie gras, albo nawet kaczki. Wesołych Świąt. Albo, jak mówią bratankowie: Boldog Karácsonyt!

O autorze

Sławomir Sochaj

Sławomir Sochaj

Dziennikarz i krytyk winiarski. Założyciel serwisu Kanał 750, w latach 2017-2023 autor magazynu Ferment i portalu Winicjatywa. W swoich reportażach, felietonach i artykułach, pisze o trendach, ciekawych miejscach na winiarskiej mapie świata i łączeniu wina z jedzeniem. Certyfikowany edukator Wines of Portugal i Spanish Wine Specialist. Współautor książki „Słowa o winie”. Podróżnik, sędzia polskich i międzynarodowych konkursów. Niestrudzony propagator kultury winiarskiej.

Artykuły autora

A to już czytałeś?

Polecamy wina

Zotter czekolada nadziewana "Holy Night Burning Bright" (70 g)
Dostępnośćbrak
25,00 zł
Wino Disznókö Édes Szamorodni 500 ml
Dostępnośćbrak
71,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Katowice:niedostępny
Kraków:niedostępny
Poznań:niedostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Wino Sarga Borhaz Aszú 5 Puttonyos Tokaj 500 ml
Dostępnośćprodukt wycofany
Bydgoszcz:niedostępny
Katowice:niedostępny
Kraków:niedostępny
Poznań:niedostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Wino Disznókö Furmint Dry Tokaj 2023
Dostępnośćkilkanaście sztuk
89,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Wino Disznókő Aszú 6 Puttonyos Tokaj 1993 500 ml
Dostępnośćprodukt wycofany
Bydgoszcz:niedostępny
Katowice:niedostępny
Kraków:niedostępny
Poznań:niedostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny

Zestawy

Polecamy zestaw

Wiosenne promienie
-10%
Dostępnośćduże ilości
275,00 zł
247,00 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 275,00 zł