Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
Wszystko zaczęło się w 1933 roku, gdy pięć rodzin z wsi Capçanes postanowiło połączyć swoje wysiłki, stworzyć spółdzielnię i wspólnymi siłami wytwarzać wino. Jeszcze do lat 90. ubiegłego wieku większość produkowanego tu wina była sprzedawana luzem. Myśl o butelkowaniu własnej produkcji dopiero raczkowała. Powiew zmian pojawił się wraz z rozsławieniem win z sąsiedniego Prioratu. W tym miejscu trzeba wspomnieć, że Capçanes i D.O. Montsant to “przedsionek” Prioratu, z winami o podobnej charakterystyce, lecz znacznie tańszymi. Wiele dobrego przyniosła też współpraca z lokalną Gminą Żydowską, dla której Celler Capçanes rozpoczął produkcją koszernego wina (czytaj niżej). Zastrzyk finansowy związany z nową instalacją technologiczną do produkcji win koszernych pozwolił na wrzucenie “wyższego biegu” i dalszy rozwój, jak i polepszenie jakości wina. Obecnie, spółdzielnia liczy 80 członków, którzy uprawiają winorośl na 250 ha. Większość win oparta jest na odmianie garnacha. W Montsancie, podobnie jak w sąsiednim Prioracie, istnieją spore areały starych krzewów tej odmiany, dające ogromny potencjał do produkcji najciekawszych win. Ponadto uprawia się tutaj odmiany: tempranillo, pinot noir, cariñena, cabernet sauvignon, syrah oraz białe: macabeu i garnacha blanca.
Spośród 650 tysięcy produkowanych tu butelek, około 15% to wina koszerne. Produkuje się też jedno wino z organicznie uprawianych winogron – Mas Picosa. W Capçanes pracują utalentowani winemakerzy – Àngel Teixidor i Jürgen Wagner, którzy wprowadzili spółdzielnię do hiszpańskiej czołówki win jakościowych. Koszerne “Flor de Primavera” przez wielu specjalistów uważane jest za najlepsze wino koszerne świata (95 pkt u Roberta Parkera za rocznik 2009). Pozostałe nagrody i wyróżnienia (wybrane):
Capçanes produkuje kilka win, które certyfikowane są jako koszerne. Co to znaczy?
Marcin Witek
Marcin Witek
Światem winiarskim zafascynował się w deszczowej Irlandii, gdzie kształcił się pod okiem Master of Wines z akademii Wine & Spirit Education Trust. Fascynują go wina nietuzinkowe, a także wszelkiej maści wina i jedzenie „bio” i „eko”. Regiony winiarskie najchętniej poznaje podróżując motocyklem.