Wieś Capçanes

Wszystko zaczęło się w 1933 roku, gdy pięć rodzin z wsi Capçanes postanowiło połączyć swoje wysiłki, stworzyć spółdzielnię i wspólnymi siłami wytwarzać wino. Jeszcze do lat 90. ubiegłego wieku większość produkowanego tu wina była sprzedawana luzem. Myśl o butelkowaniu własnej produkcji dopiero raczkowała. Powiew zmian pojawił się wraz z rozsławieniem win z sąsiedniego Prioratu. W tym miejscu trzeba wspomnieć, że CapçanesD.O. Montsant to “przedsionek” Prioratu, z winami o podobnej charakterystyce, lecz znacznie tańszymi. Wiele dobrego przyniosła też współpraca z lokalną Gminą Żydowską, dla której Celler Capçanes rozpoczął produkcją koszernego wina (czytaj niżej). Zastrzyk finansowy związany z nową instalacją technologiczną do produkcji win koszernych pozwolił na wrzucenie “wyższego biegu” i dalszy rozwój, jak i polepszenie jakości wina. Obecnie, spółdzielnia liczy 80 członków, którzy uprawiają winorośl na 250 ha. Większość win oparta jest na odmianie garnacha. W Montsancie, podobnie jak w sąsiednim Prioracie, istnieją spore areały starych krzewów tej odmiany, dające ogromny potencjał do produkcji najciekawszych win. Ponadto uprawia się tutaj odmiany: tempranillo, pinot noir, cariñena, cabernet sauvignon, syrah oraz białe: macabeu i garnacha blanca.

Capcanes

Nagrody dla Capçanes

Spośród 650 tysięcy produkowanych tu butelek, około 15% to wina koszerne. Produkuje się też jedno wino z organicznie uprawianych winogron – Mas Picosa. W Capçanes pracują utalentowani winemakerzy – Àngel Teixidor i Jürgen Wagner, którzy wprowadzili spółdzielnię do hiszpańskiej czołówki win jakościowych. Koszerne “Flor de Primavera” przez wielu specjalistów uważane jest za najlepsze wino koszerne świata (95 pkt u Roberta Parkera za rocznik 2009). Pozostałe nagrody i wyróżnienia (wybrane):

  • Mas Picosa (organic) 2011 – 90 pkt. Guía Peñín, 90 pkt Steven Tanzer, Josh Raynolds, International Wine Cellar
  • Peraj Petita – 16/20 Jancis Robinson
  • Costers del Gravet 2010 – 92 pkt. Guía Peñín
  • Costers del Gravet 2009 – 91+ pkt Robert Parker, Wine Advocate
  • Mas Donis Barrica 2010 i 2012 – 92 pkt, Wine Advocate
  • Mas Donís Red 2011 – 86 pkt. Guía Peñín

Celler Capcanes

Wino koszerne

Capçanes produkuje kilka win, które certyfikowane są jako koszerne. Co to znaczy?

  • Cały proces wytwarzania wina, od początku do końca, musi być nadzorowany przez Głównego Rabina. Wydaje on też ostateczny certyfikat koszerności (obecnie wina takie mają oznaczenie na butelce  w formie naklejki z hologramem).
  • Wszystkie produkty użyte podczas produkcji wina powinny posiadać certyfikat koszerności.
  • Wszystkie urządzenia używane do produkcji koszernego wina są ściśle zarezerwowane tylko do jego produkcji. Oznacza to, że nie można używać ich do produkcji innych win (niekoszernych).
  • Wszystkie urządzenia muszą być bardzo starannie czyszczone i sterylizowane.
  • Zbieranie winogron, a także wszystkie procesy winifikacji mogą być wykonywane tylko przez członków Gminy Żydowskiej, z wyłączeniem kobiet.
  • Wiek winnicy, z której zbiera się grona do produkcji wina to minimum 4 lata.
  • Zabronione jest używanie kazeiny i żelatyny (substancje używane w procesie klarowania wina).
  • Co 7 lat winnica musi “odpocząć”, co oznacza iż winogrona nie są zbierane i w tym roku nie wytwarza się wina.

Marcin Witek

Celler Capcanes - winnica