Czasy, kiedy Chile było kojarzone z carmenere i cabernet sauvignon, minęły. Zaroiło się tam od wschodzących gwiazd m.in. rieslinga, viogniera, albariño i sauvignon blanc. Do łask powracają także odmiany obecne w kraju od stuleci: carignan i país.
Jesienią królują figi. Ich kształt, kolor i smak idealnie wpisują się w tę porę roku. To owoc o niezwykłych właściwościach – suszone figi dostarczają nam tyle wapnia co szklanka mleka. Dodatkowo figi zawierają w sobie dużo błonnika, są bogate w potas i magnez.
Kolejny raz mieliśmy okazję spotkać się na degustacji win w restauracji Oliwa w Warszawie. Tym razem naszymi gośćmi byli przedstawiciele niezwykłej winiarni...
Flamenco, tapas, falbaniaste suknie, wachlarze, corrida, gazpacho – te i wiele innych symboli Hiszpanii mają swoje źródło w Andaluzji. Największy pod względem ludności hiszpański region jest dla kraju tym, czym Sycylia dla Włoch. Od niej się wszystko zaczyna, by strawestować Goethego.
Wy piszecie opinie - my nagradzamy te najciekawsze.
Witaj na naszym blogu o winie!
Znajdziesz tu mnóstwo ciekawostek ze świata win. Piszemy o łączeniu wina z jedzeniem, odmianach winorośli i naszych producentach wina. Na winiarskim blogu umieszczamy też reportaże z degustacji, felietony i mnóstwo zdjęć.