Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: |
|
Kod produktu: |
|
Arystokratyczne wino z arystokratycznej posiadłości. Pojedyncza parcela, uprawiana biodynamicznie, o historycznej nazwie Clos des Capucins, przez specjalistów jest wyżej ceniona niż niejedno alzackie grand cru. Dodatkowo, wino to jest robione przy częściowym udziale późno zbieranych gron, dotkniętych szlachetną pleśnią, chociaż nie jest deserowe. Fermentacja na drożdżach rdzennych, dojrzewanie w starych beczkach dębowych nie zaburzają aromatów owocowych, przekazanych w dobrej jakości winogronach. Bogate i eleganckie wino z przyjemną nutką słodyczy, pasuje do treściwych dań z drobiem czy tłustą rybą, jak skandynawski gravlax lub włoskie risotto z grzybami, nie wyklucza kuchni azjatyckiej i serów. Wino o subtelnych zapachach maślanych i gruszkowych. Z kremową paletą, wyraźną strukturą i żywą kwasowością.